ΚΑΚΤΟΣ - Forum - Ε.Ε.Κ.Α.Π. :ανοικτός σύλλογος ή "κλίκα"?
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | | Προσωπικά μηνύματα | Αναζήτηση | Συχνές Ερωτήσεις
Όνομα Μέλους:
Κωδικός:
Αποθήκευση κωδικού
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?

 Όλα τα Forum
 Γενικά
 ΕΕΚΑΠ
 Ε.Ε.Κ.Α.Π. :ανοικτός σύλλογος ή "κλίκα"?
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

Cactiholic
Advanced Member MEMBER CLUB582 Μηνύματα

Εστάλη - 21 Sep 2013 :  00:05:51  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Cactiholic  Απάντηση με παραπομπή
Καλησπέρα σε όλους! Έχοντας ξεκουραστεί μετά τις Σεπτεμβριανές μου διακοπές, θα ήθελα να μιλήσω σχετικά με ένα θέμα πού αφορά το σωματείο μας, την ΕΕΚΑΠ, εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη και μόνο, η οποία ούτε εκφράζει κανέναν άλλον πλήν εμού, πολύ δε περισσότερο το σύλλογο-σωματείο αυτό καθ’αυτό, παρ’ όλο ότι ανήκω στο δ.σ. του συλλόγου. Αφού το τόνισα αυτό και θέλω να γίνει σαφές, ας μιλήσουμε για την ουσία του ζητήματος.

Επιτρέψτε μου τον προβοκατόρικο τίτλο του άρθρου, καθώς επιθυμία μου είναι να τραβήξω την προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ασχολούνται με την κακτοφιλία, μέλη ή μη μέλη της ΕΕΚΑΠ, και έχουν ενεργή παρουσία ή απλώς ενημερώνονται από το φιλόξενο αυτό ειδικευμένο φόρουμ του cactus-thelo.gr ,σχετικά με το χαρακτήρα, πού έχει ο σύλλογός της Ε.Ε.Κ.Α.Π.(Ελληνική εταιρεία κάκτων και άλλων παχύφυτων).

Αφορμή γι’ αυτή μου την παρέμβαση είναι μία παρεξήγηση μεταξύ ενός μέλους και ενός μέλους του δ.σ. του συλλόγου, κατά τη διάρκεια της οποίας, μέσα στη συζήτηση πού προέκυψε, έγινε χρήση του χαρακτηρισμού "κλίκα" σχετικά με το σύλλογο της ΕΕΚΑΠ. Τονίζω από πριν, ότι δε θα υπεισέλθω καθόλου στο αντικείμενο της αντιπαράθεσης των δύο πολύ αγαπημένων σε εμένα μελών του συλλόγου, αφενός γιατί ελπίζω το θέμα να θεωρείται λήξαν και χωρίς να έχει αφήσει πικρίες, αφετέρου γιατί θέλω να ασχοληθώ με το χαρακτήρα του συλλόγου.

Ο σύλλογος της ΕΕΚΑΠ, λοιπόν, ως νομική μορφή είναι ένα σωματείο, του οποίου η λειτουργία καθορίζεται από τον Αστικό Κώδικα. Δεν έχει νόημα και θα ήταν βαρετό να παραθέσω εδώ, ως νομικός, τις λεπτομέρειες πού διέπουν ένα σωματείο.
Κάποια βασικά σημεία μόνο, πού θα μας βοηθήσουν στην κατανόηση της λειτουργίας του και στο να μορφώσουμε άποψη σχετικά με το χαρακτήρα του συγκεκριμένου σωματείου, δηλαδή της ΕΕΚΑΠ.

Το σωματείο, λοιπόν, είναι μία ένωση προσώπων πού επιδιώκει μη κερδοσκοπικό σκοπό και έχει συσταθεί σε νομικό πρόσωπο μέσω των διαδικασιών πού ορίζει ο νόμος και δεν έχουν σημασία να αναφερθούν εδώ. Σημαντικό είναι, όμως, να μιλήσουμε λίγο για τα όργανα του σωματείου. Αυτά είναι δύο:
Α)το διοικητικό συμβούλιο(δ.σ.) και
Β)η γενική συνέλευση των μελών(γ.σ.)

Το διοικητικό συμβούλιο, πρακτικά, όπως και στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα(εταιρίες, ιδρύματα, κλπ.) ασκεί τη διοίκηση του σωματείου, έχει αυτό πού στην καθομιλουμένη αποκαλούμε "κουμάντο". Αυτό του δίνει μεγάλη ισχύ, η οποία όμως είναι προσωρινή και όχι ανεξέλεγκτη και τούτο διότι υπόκειται στον έλεγχο της γ.σ. Η γ.σ. των μελών είναι το ανώτατο, το τονίζω το ανώτατο, σε ισχύ όργανο ενός σωματείου. Εκλέγει και ασκεί έλεγχο στο δ.σ. και τα μέλη του, για να αναφέρω μόνο τις αρμοδιότητές της πού έχουν να κάνουν σε σχέση με το δ.σ. Απλά, για ευνόητους και πρακτικούς καθαρά λόγους το σωματείο δε θα μπορούσε να διοικηθεί και εκπροσωπηθεί από τη γ.σ. των μελών, εξ ου και η ανάγκη ύπαρξης του δ.σ.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο καίριο ερώτημα. Πότε ένα σωματείο είναι "κλίκα";?
Όπως ήδη ανέφερα, το δ.σ. δε μπορεί να αποτελέσει κλίκα για τον απλούστατο λόγο ότι εκλέγεται από τη γ.σ. των μελών. Αυτό ακριβώς απάντα και στο παραπάνω ερώτημα. Το μυστικό βρίσκεται στη λέξη "μέλος". Όταν το σωματείο είναι ανοικτό σε όλους, γίνεσαι ελεύθερα και χωρίς προυποθέσεις μέλος του. Μάλλον, για να το θέσω καλύτερα(επειδή κάποια σωματεία επιδιώκουν από τη φύση τους ως κλειστά κλάμπ τον κλειστό ή περιορισμένο αριθμό των μελών τους), όσο πιο ελεύθερα αποκτά κανείς την ιδιότητα του μέλους σε ένα σωματείο, τόσο πιο ανοικτό είναι το σωματείο αυτό και, βέβαια, το μόνο το οποίο δε μπορεί κάποιος να του προσάψει είναι ότι αυτό και τα μέλη του δ.σ. του αποτελούν κλίκα.

Υπάρχουν σωματεία(και πολύ σημαντικά μάλιστα), στα οποία για να γίνεις τακτικό μέλος πρέπει να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχεις την ιδιότητα του δόκιμου μέλους και μόνο μετά την πάροδο αυτού καθώς και την πλήρωση και άλλων προυποθέσεων γίνεσαι τακτικό(δηλαδή κανονικό) μέλος.

Έχω ως παράδειγμα μεγάλο σωματείο της χώρας, στο οποίο για να γίνεις μέλος, πρέπει να είσαι «αρωγό» μέλος για δύο έτη, κατά τα οποία συμμετέχεις μεν στις γ.σ. ,αλλά ΧΩΡΙΣ δικαίωμα ψήφου.
Ύστερα από την παρέλευση των δύο ετών αποκτάς την ιδιότητα του τακτικού μέλους μόνο αφού σε προτείνουν δύο άλλα τακτικά μέλη και μάλιστα εφόσον δεν υπάρξει αντίρρηση από οποιοδήποτε άλλο τακτικό μέλος. Ουσιαστικά, δηλαδή, οποιοδήποτε τακτικό μέλος σ’ αυτό το σωματείο έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην εισδοχή οιουδήποτε νέου μέλους!!! Αυτά για να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει κλειστό σωματείο, για να μη χρησιμοποιώ συνέχεια την κακόηχη λέξη «κλίκα».

Ρωτώ, λοιπόν, εσάς όλους ύστερα από τα παραπάνω, τι είναι η ΕΕΚΑΠ?

Εφόσον στην ΕΕΚΑΠ γίναμε όλοι τακτικά(δηλαδή πλήρη μέλη με δικαίωμα ψήφου)μέλη ελεύθερα με την εγγραφή μας, χωρίς δοκιμαστικές περιόδους, εγκρίσεις άλλων μελών, πλήρωση άλλων προυποθέσεων και το δ.σ. εκλέγεται επίσης ελεύθερα από τη γ.σ. αυτών των ελεύθερα εισερχομένων στο σωματείο μελών, τότε η χρήση του όρου «κλίκα» για ένα τέτοιο σωματείο είναι πέρα για πέρα άδικη.

Θέλω να τονίσω ότι το συγκεκριμένο μέλος, πού πάνω ίσως στον εκνευρισμό της, χρησιμοποίησε τον παραπάνω χαρακτηρισμό, είμαι βέβαιος ότι είναι καλοπροαίρετη, δεν το εννοούσε κυριολεκτικά και έχει αποδείξει ότι αγαπά την ΕΕΚΑΠ και συμμετέχει στις εκδηλώσεις της. Θέλω, μάλιστα, να την ευχαριστήσω, αφού με αφορμή αυτήν την παρεξήγηση, μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω σε όλους σας για το τι είναι η ΕΕΚΑΠ στα δικά μου μάτια: ένας σύλλογος ανοικτός, σε όλους όσους έχουν αγάπη για τους κάκτους και τα παχύφυτα και την καλλιέργειά τους, ελεύθερος και δημοκρατικός στη λειτουργία και τις αρχαιρεσίες του.

Υ.Γ. Με την ευκαιρία αυτή σας καλώ αφενός να γίνετε μέλη της ΕΕΚΑΠ, αφετέρου να συμμετέχετε στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του δ.σ. του συλλόγου, όχι μόνο σαν ψηφοφόροι, αλλά και ως υποψήφιοι. Θα είναι χαρά όλων μας να δούμε νέα μέλη στο σύλλογο και νέα μέλη στο δ.σ. του συλλόγου.
Θα σας αναφέρω και τούτο, πού αποδεικνύει πόσο ανοικτή και καθόλου κλίκα είναι η ΕΕΚΑΠ. Στις τελευταίες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου δ.σ. υπήρξε, επιτέλους, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για μέλη του δ.σ. ήταν κατά ένας παραπάνω από τις θέσεις.
Τότε ο Ανδρέας Λαράς, τον οποίον προσωπικά θεωρώ την "ψυχή", ας μου επιτραπεί η έκφραση, του συλλόγου, παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του, αποδεικνύοντας ότι η κατοχή «οφίτσιων» είναι πέρα από το πνεύμα των ανθρώπων πού ασχολούνται με την ΕΕΚΑΠ. Δηλώνω, μάλιστα, ότι είμαι πρόθυμος να πράξω το ίδιο σε ανάλογη περίπτωση και μέσα στα πλαίσια της ανανέωσης του δ.σ. ,να συμμετέχω στο σύλλογο εφεξής ως απλό μέλος.

Με πολύ αγάπη, Χρήστος Σκαρβελάκης.

Edited by - Cactiholic on 21 Sep 2013 00:13:25

Kostas
Premium Member MEMBER CLUB1793 Μηνύματα

Εστάλη - 21 Sep 2013 :  10:11:12  Εμφάνιση Προφίλ  Κλικ για εμφάνιση της διεύθυνσης MSN Messenger του μέλους Kostas Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Kostas  Απάντηση με παραπομπή
Ακριβως ετσι.............

απλα να πω κατι που "ξεφυγε" απο τον Χρηστο....οτι για ακομη πιο πολυ "διαφανεια" στην ΕΕΚΑΠ εκλεγονται και δυο (2) -θα το ελεγα- "επιτροπες" με διαφορετικο αντικειμενο η καθε μια που μπορουν ανα πασα ωρα και στιγμη να κανουν οποιονδηποτε ελεγχο στο Δ.Σ (οικονομικο κλπ).....

ΥΓ και εγω με τη σειρα μου καλω ολους να γινουν μελη του συλλογου για να ενισχυσουν - πιο πολυ με την συμμετοχη - παρουσια τους την ομορφη αυτη "κινηση" που τωρα πια ισως την εχουμε αναγκη πιο πολυ απο ποτε...!!
Κορυφή σελίδας

Optica Rubra
Starting Member16 Μηνύματα

Εστάλη - 30 Nov 2015 :  19:52:08  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Optica Rubra  Απάντηση με παραπομπή
Που απευθύνεται κάποιος για να γίνει μέλος?
Προϋποθέσεις, υποχρεώσεις κλπ ? Υπάρχουν κάπου γραμμένα στο φόρουμ?

Ευχαριστώ! :)

We see things as we are...
Κορυφή σελίδας

kaktos
Forum Admin MEMBER CLUB4063 Μηνύματα

Εστάλη - 01 Dec 2015 :  19:59:26  Εμφάνιση Προφίλ  Μετάβαση στην προσωπική σελίδα του/της kaktos Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην kaktos  Απάντηση με παραπομπή
http://www.cactus.thelo.gr/forum/el/topic.asp?TOPIC_ID=595
Κορυφή σελίδας

Optica Rubra
Starting Member16 Μηνύματα

Εστάλη - 03 Dec 2015 :  02:00:18  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Optica Rubra  Απάντηση με παραπομπή
Ευχαριστώ πολύ για τον σύνδεσμο!

We see things as we are...
Κορυφή σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Μετάβαση:
ΚΑΚΤΟΣ - Forum © 2005-2012 Cactus.Thelo.gr Κορυφή σελίδας
This page was generated in 0.11 seconds. S.n.i.t.z. F.o.r.u.m.s 2000