ΚΑΚΤΟΣ - Forum - Καλλιέργεια φραγκοσυκιάς
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | | Προσωπικά μηνύματα | Αναζήτηση | Συχνές Ερωτήσεις
Όνομα Μέλους:
Κωδικός:
Αποθήκευση κωδικού
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?

 Όλα τα Forum
 Cactaceae
 Opuntia
 Καλλιέργεια φραγκοσυκιάς
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

Ελένη
Junior Member MEMBER CLUB



Greece
265 Μηνύματα

Εστάλη - 04 Jan 2013 :  19:36:10  Εμφάνιση Προφίλ Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος στον/στην Ελένη  Απάντηση με παραπομπή
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=iSkMFOzzko0&feature=endscreen

Η μετάφραση δεν είναι κατα λέξη, είναι όμως απολύτως ακριβής.
Παρ' όλ' αυτά, κάθε διόρθωση και υπόδειξη είναι πολύτιμη.

Καλλιέργεια φραγκοσυκιάς

(0.36)Η φρ. είναι ένα κακτοειδές φυτό πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες Α, Β, Β2, χλωροφύλλη, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία καθώς και 17 αμινοξέα. Επίσης είναι πηγή φυτικών ινών που βοηθούν και βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Σαν ινώδες φυτό η φρ. περιέχει πηκτίνη, κόλλα και κόμμι που είναι ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα.
Η φρ. ήταν ανέκαθεν βασικό υλικό τόσο στην παραδοσιακή κουζίνα όσο και στην υψηλή γαστρονομία του Μεξικού.
Η φρ. είναι φυτό που επιβιώνει σε περιοχές ερημώδεις και κρύες. Δεν απαιτείται πολύ νερό για την καλλιέργειά της και γι#8217; αυτό αποτελεί πηγή εισοδήματος για αγρότες που δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα (για άλλες καλλιέργειες) καθώς ζουν σε άγονες ή ημιάγονες περιοχές.
Λέγεται ότι παίζει σπουδαίο ρόλο στην οικολογία, καθώς αποτρέπει τη διάβρωση του εδάφους των αποψιλωμένων δασών ή αλλιώς, μετατρέπει μη παραγωγικά εδάφη σε παραγωγικά.
Υπάρχουν περίπου 600 είδη σε 122 γένη της οικογένειας των κακτοειδών στην οποί ανήκει η φραγκοσυκιά.
Στο Μεξικό η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση φρ. είναι 6,4 κιλά.

(2.06) Προετοιμασία του βλαστικού υλικού
(Μαρία Γουαδαλούπε Χιμένες Σαντοβάλ, υπεύθυνη προώθησης)
Τώρα θα προετοιμάσουμε τα μοσχεύματα με θειικό χαλκό και ένυδρο (σβησμένο) ασβέστη σε 5λιτ. νερό.

100γρ. θειικός χαλκός
σε 5λιτ. νερό
και
100γρ. ένυδρος ασβέστης
Σε 5λιτ. νερό


Αυτό είναι για να προετοιμάσουμε τα μοσχεύματα.
Θα ενώσουμε τα δύο παρασκευάσματα που ετοιμάσαμε.
Τώρα έχουμε εδώ 10λιτ. μείγματος.
Σε αυτό θα εμβαπτίσουμε τα στελέχη.
Με αυτόν τον τρόπο τα εμβαπτίζουμε και τα τοποθετούμε κυκλικά#8230;
Συνεχίζουμε την εμβάπτιση#8230;
Τώρα τελειώσαμε τη διαδικασία, θα σκεπάσουμε με μία λαμαρίνα και θα τα αφήσουμε να αναπαυτούν για 15 ημέρες.

(3.42)Προετοιμασία του εδάφους

Στη συνέχεια είναι απαραίτητη η προετοιμασία του εδάφους.
Αφρατεύουμε το χώμα σκαλίζοντας και στη συνέχεια εμπλουτίζουμε με κοπριά από άλογα, αγελάδες, κουνέλια και κότες.

(4.04) Τώρα θα οριοθετήσουμε το παρτέρι με ξύλινους πασσάλους και νήμα.

Είναι σημαντικό να μαρκάρουμε το έδαφος με νήμα γιατί έτσι διασφαλίζουμε τη διατήρηση της ιδανικής απόστασης για τη διευκόλυνση της συγκομιδής.
Σε επίπεδα εδάφη χαράσσουμε γραμμές σε προκαθορισμένες αποστάσεις για να φυτέψουμε στη συνέχεια το βλαστικό υλικό.
Η χάραξη πραγματοποιείται με τη βοήθεια νήματος και ξύλινων πασσάλων.
Η σωστή χάραξη είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική φύτευση του βλαστικού υλικού.

Σε περίπτωση μη επίπεδων εδαφών πρέπει να γίνουν εργασίες συγκράτησης του χώματος , όπως η διαίρεση του εδάφους σε οριζόντια επίπεδα, για να αποφεύγεται η απώλεια χώματος λόγω διάβρωσης από το νερό.

(5.40)Τώρα χαράξαμε το παρτέρι μας.
Αφού πέρασαν 15 μέρες θα πραγματοποιήσουμε τη φύτευση.

Φύτευση του βλαστικού υλικού

Έχουμε αυτό το στέλεχος που είναι προετοιμασμένο#8230;
Από αυτήν την πλευρά είναι η ανατολή.
Από #8216;δω βγαίνει ο ήλιος το πρωί.
Και καθώς προχωρά προς τη δύση, φωτίζεται και η άλλη πλευρά.

Ο προσανατολισμός των επίπεδων πλευρών των μοσχευμάτων κατά τη φύτευση πρέπει να είναι από Βορά προς Νότο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κατ#8217; αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται η εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός και βελτιστοποιείται η ανάπτυξη των ριζών.

Από το φύλλο θα βυθιστεί στο έδαφος μόνο το 1/3 του κατώτερου μέρους, με σκοπό, σε περίπτωση σαπίσματος να μείνουν σε καλή κατάσταση τα άλλα 2/3 ώστε να μπορεί να γίνει επαναφύτευση, ενώ ταυτόχρονα το μέρος που βρίσκεται μέσα στο έδαφος αρκεί για το ρίζωμα και την καλή στήριξη του φυτού.

Τώρα θα πρέπει να γίνει κάλυψη.
Όπως όλοι γνωρίζουμε η φρ. δε χρειάζεται πολύ νερό καθώς ανήκει στην οικογένεια των κακτοειδών που δεν απαιτούν πολύ νερό και το συγκεκριμένο είδος είναι ενδημικό με ερημώδεις περιοχές όπου δε βρέχει πολύ και η προστασία από τη βροχή προστατεύει την παραγωγή.

(8.26)Παράσιτα και ασθένειες

Όλες οι καλλιέργειες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που προκαλούνται από διάφορους οργανισμούς, όπως έντομα, ακάρεα, τρωκτικά, μύκητες, βακτήρια, ιούς κ.λ.π.
Η φρ. κινδυνεύει ακόμη από την προσβολή από παράσιτα.
Από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι το μακρύρυγχο σκαθάρι, το άσπρο σκουλήκι και το σαράκι.(εδώ ας επέμβει και κανένας γεωπόνος γιατί δεν είμαι ειδική)
Αυτά τα παράσιτα, επιτίθενται συνήθως στο στάδιο της προνύμφης, γι#8217; αυτό είναι σημαντικό να επεμβαίνουμε στο βιολογικό τους κύκλο για να μπορούμε να τα ελέγχουμε.

(9.09)Συνταγή για την αντιμετώπιση παρασίτων
19λιτ. νερό, 2 πλάκες σαπούνι από λάδι καρύδας και λίπος (jabon ZOTE), 2κ. αλάτι


Για την αντιμετώπιση παρασίτων και ασθενειών διαλύουμε σε 19λιτ. νερού δύο πλάκες jabon zote και 2 κιλά αλάτι και το βράδυ ψεκάζουμε τα φυτά για να εκριζώσουμε αυτές τις ασθένειες.

(9.33)Κατασκευή «μικροτούνελ»

Μετά τη φύτευση ακολουθεί η κατασκευή του «μικροτούνελ» (θερμοκηπίου)
Τα στηρίγματα τοποθετούνται σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και εισχωρούν στο έδαφος κατά 30 εκατοστά από κάθε πλευρά καθ#8217; όλο το μήκος του παρτεριού. Για την αγκίστρωσή τους δένονται μεταξύ τους με φοινικόνημα.
Ένα νήμα στην κορυφή της κατασκευής και από ένα σε κάθε πλευρά.
Η τοποθέτηση του πολυαιθυλενίου.
Καλύπτουμε με το πλαστικό όλο το πλάτος και το μήκος της κατασκευής.
Τα στηρίγματα πρέπει να διαθέτουν ένα γάντζο στη βάση.
Σε αυτούς τους γάντζους στερεώνεται το κάλυμμα χιαστί

(11.12)Συγκομιδή
Η συγκομιδή αρχίζει όταν τα βλαστάρια φτάνουν το ελάχιστο βάρος των 100γρ. το καθένα, ή το πλάτος των 10 με 15εκ. αν και αυτός ο κανόνας δεν ακολουθείται πάντα κατά τη συγκομιδή.
Το μέγεθος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του καταναλωτή ή της απαιτήσεις της αγορά.

Η κοπή μπορεί να γίνεται με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το χέρι.
Το συγκρατούμε καλά και το κόβουμε με καθαρή τομή ακριβώς στο σημείο που ενώνεται το φυτό με το βλαστάρι, χωρίς να πληγώσουμε το φυτό γιατί αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία προσβολής του φυτού από ασθένειες.

Η συγκομιδή γίνεται το πρωί.

Όταν κοπούν τα βλαστάρια τοποθετούνται σε πλαστικά καφάσια ή σε κόφες για τη μεταφορά τους.
Δεν συνίσταται η αποκοπή των αγκαθιών από τα βλαστάρια γιατί αυτό επηρεάζει τη φρέσκια εμφάνιση των βλασταριών τα οποία μαραίνονται γρηγορότερα.


  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση
 Εκτύπωση
Μετάβαση:
ΚΑΚΤΟΣ - Forum © 2005-2012 Cactus.Thelo.gr Κορυφή σελίδας
This page was generated in 0.11 seconds. S.n.i.t.z. F.o.r.u.m.s 2000