ΚΑΚΤΟΣ - Forum
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
ΚΑΚΤΟΣ - Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | | Προσωπικά μηνύματα | Αναζήτηση | Συχνές Ερωτήσεις
 Όλα τα Forum
 Cactaceae
 Echinopsis, Lobivia, Acanthocalycium
 Ιστορία του γένους Echinopsis

Σημείωση: Πρέπει να έχετε κάνει εγγραφή για να γράψετε στο forum.
Για να κάνετε εγγραφή, κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List Insert YouTube
   
Message:

Smilies
8ball [8] Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D]
Black Eye [B)] Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D]
Dead [xx(] Disapprove [V] Evil [}:)] Kisses [:X]
No no [No] Question [?] Red carpet [RC] Rolleyes [rolleye]
Sad2 [sad] Shock [:O] Shy [8)] Sleepy [|)]
Smile [:)] Spring [spring] Super [T)] Tongue [:P]
Very cool [cool] Wink [;)]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
 
   

Α Ν Α Σ Κ Ο Π Η Σ Η    Θ Ε Μ Α Τ Ο Σ
Billy Εστάλη - 04 Aug 2011 : 22:43:14
Το γένος Echinopsis με την προσθήκη των γενών lobivia, pseydolobivia και Trichocereus έχει γίνει πραγματικά τεράστιο και μπερδεύει πολύ τους κακτόφιλους με τις συνωνυμίες που υπάρχουν ανάμεσα στα είδη. Στο φυσικό τους περιβάλλον οι κάκτοι του γένους echinopsis χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλομορφία στην μορφή των φυτών και των λουλουδιών τους. Η ιστορία αυτού του γένους είναι αρκετά μεγάλη και μπερδεμένη και θα προσπαθήσω εδώ να την ξετυλίξω (ώστε να την καταλάβω κι εγώ καλύτερα).
Το γένος Echinopsis περιγράφτηκε πρώτη φορά από τον Γερμανό βοτανολόγο του πανεπιστημίου του Μονάχου, Joseph Gerhard Zuccarini το 1837. Εκείνη την εποχή στο γένος ανήκαν είδη που προέρχονταν από την νότια Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την βορειοανατολική Αργεντινή. Μέχρι το 1839 είχαν περιγραφεί είδη του γένους όπως Echinopsis eyriesii, multiplex και oxygona. Το 1846 προστέθηκε η Ecinopsis tubiflora και το 1903 η E. calochlora. Αυτά τα φυτά ανθίζουν τη νύχτα με μεγάλα λευκά ή ροζ άνθη σε σχήμα χωνιού που είναι και χαρακτηριστικά του γένους.
Τις επόμενες δεκαετίες κυρίως στις ορεινές περιοχές των Άνδεων βρέθηκαν κάκτοι οι οποίοι άνθιζαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και είχαν λουλούδια με έντονα χρώματα και μικρότερα σε μήκος. Αυτή η ομάδα των φυτών μπήκε στο γένος Lobivia από τους αμερικανούς επιστήμονες Britton & Rose το 1922. Το γένος αυτό μεγάλωσε τα επόμενα χρόνια πολύ από νέα φυτά που ανακαλύφτηκαν. Με τις αποστολές του Curt Backeberg κυρίως, αλλά και άλλων επιστημόνων ανακαλύφτηκαν και πολύ κάκτοι οι οποίοι δεν ταίριαζαν απόλυτα με τα γενικά χαρακτηριστικά των Echinopsis αλλά ούτε και των Lobivia. Είχαν χαρακτηριστικά και από τα δύο γένη. Ενώ για παράδειγμα τα άνθη τους είχαν έντονα χρώματα και άνοιγαν την ημέρα και τα αγκάθια τους αλλά και η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος παρέπεμπε σε φυτό του γένους Lobivia, είχε χαρακτηριστικά που δεν ταίριαζαν. Αυτά ήταν τα μεγάλα και μακριά άνθη κάτι που δείχνει το γένος Echinopsis. Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας των ερευνητών της εποχής είναι ότι πολλά τέτοια είδη μπήκαν στην αρχή στο γένος Echinocactus, μετά Echinopsis, Lobivia και στο τέλος στο Pseudolobivia.
Έτσι εισήχθη ένα νέο γένος η Pseudolobivia το 1942 από τον Backeberg το οποίο περιελάμβανε όλα αυτά τα φυτά που βρίσκονταν ανάμεσα στα δύο γένη. Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν πολλοί κάκτοι στο νέο γένος. Σύντομα φάνηκε ότι πολλά είδη είχαν χαρακτηριστικά που μπέρδευαν περισσότερο την ταξινόμηση. Κάποιοι κάκτοι έμοιαζαν περισσότερο στο γένος Echinopsis και άλλοι στο Lobivia και τα όρια μεταξύ τους ήταν δυσδιάκριτα. Αποτέλεσμα ήταν οι πιο σύγχρονοι ερευνητές να θεωρούν το γένος Pseudolobivia σαν υποομάδα του γένους Echinopsis. Τελικά ήταν αυτό το γένος η αιτία να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η διάκριση μεταξύ των γενών Echinopsis και Lobivia. Επιπλέον άλλοι ερευνητές συμπεριέλαβαν τα Chamaecereus στις Lobivia, το γένος Trichocereus στις Echinopsis κα. Τελικά δημιουργήθηκε μια τεράστια οικογένεια η οποία περιελάμβανε τα γένη Echinopsis (μαζί με pseudolobivia, trichocereus και helianthocereus), Lobivia (με τα chamaecereus) και Rebutia (με τις Sulcorebutia). Σε αυτή την οικογένεια ανήκαν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους κάκτοι, από μικροσκοπικούς σφαιρικούς μέχρι τεράστιους κηροειδείς και από πολλές περιοχές με διαφορετικές συνθήκες. Εξαιτίας όλων αυτών των διαφορών η οικογένεια αυτή θα δημιουργούσε πιο πολλά προβλήματα από ότι θα έλυνε.

Τα παραπάνω τα βρήκα εδώ http://aztekium.narod.ru/cacti/pseudolobiv.htm και αν εξαιρεσουμε τη δυσκολία της γλώσσας φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα με πολλά στοιχεία.
1   Τ Ε Λ Ε Υ Τ Α Ι Ε Σ    Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ     (Οι νεότερες πρώτες)
Billy Εστάλη - 05 Aug 2011 : 09:35:56
Και μία ακόμη σελίδα που ασχολείται με την ιστορία αυτού του γένους. Πιο συγκεκριμένα με τα υβρίδια των Echinopsis

http://www.lapshin.org/cultivar/N28/echinopsis-e.htm

ΚΑΚΤΟΣ - Forum © 2005-2012 Cactus.Thelo.gr Κορυφή σελίδας
This page was generated in 0.11 seconds. S.n.i.t.z. F.o.r.u.m.s 2000